Maximale leenrente 2% omhoog

De rente die banken en andere kredietverstrekkers over een lening mogen vragen, is op 1 januari 2023 omhoog gegaan. Tot die tijd bedroeg deze 10%, sinds het begin van dit jaar is dit gestegen naar 12%.

Stijgende rente; man berekent de stijging
Nieuws
Datum: 19-01-2023

De maximale rente op een krediet bestaat uit twee delen: de wettelijke rente én een opslag van 8%. Omdat de wettelijke rente is gestegen van 2% naar 4%, wordt die maximale rente dus 12%. 

Lening en afbetaling

Deze verandering kan tot gevolg hebben dat u voor een nieuwe persoonlijke lening meer rente moet gaan betalen. Ook als u iets op afbetaling koopt, kan de verkoper nu de hogere rente van 12% in rekening brengen.

Rood staan en creditcardschuld

Ook rood staan op de bank is een vorm van krediet. Banken mogen de rente van 12% dus ook rekenen als u te weinig geld op uw rekening heeft staan. Datzelfde geldt voor een eventuele creditcardschuld.

Opslag verandert niet

Tot augustus 2020 was de opslag op de leenrente nog 12%. Vanwege de coronacrisis is deze toen verlaagd naar 8%. Oorspronkelijk zou het om een tijdelijke maatregel gaan die tot maart 2021 zou duren. Daarna is echter besloten om de 8% langer vast te houden en inmiddels lijkt het erop dat dit zo blijft. De huidige verhoging is namelijk het gevolg van een verhoging van de wettelijke rente, niet van de opslag.

Meer informatie

Heeft u een vraag over dit bericht of over een lopende of nieuwe lening? Neem dan gerust even contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag