Autoverzekering ook in 2023 weer duurder

Meer ongelukken, hogere schadebedragen en stijgende kosten. Die ingrediënten maken dat de premies van autoverzekeringen al een tijdje in de lift zitten en volgend jaar waarschijnlijk verder stijgen.

Een rood speelgoedautootje dat tegen een stapel munten aan staat met een man op de achtergrond die aan rekenen is op een rekenmachine
Nieuws
Datum: 22-12-2022

Autoverzekeringen zijn vooral in de tweede helft van 2022 duurder geworden. Het gaat om premiestijgingen tussen de 5% en 25% volgens nieuwszender BNR. De vraag is of het daarbij blijft. Experts voorspellen namelijk dat autoverzekeringen in 2023 weer duurder worden.

Meer ongelukken

Meer ongelukken en hogere herstelkosten zijn de belangrijkste redenen voor de premiestijging. Na twee rustige coronajaren is het weer een stuk drukker op de weg. Dat leidt tot meer aanrijdingen en de schade die daarbij ontstaat is steeds hoger. Enerzijds omdat auto’s meer geavanceerde elektronica aan boord hebben, anderzijds omdat ook schadeherstellers met hogere kosten worden geconfronteerd.

Niet kostendekkend

Traditioneel is de markt voor autoverzekeringen een vechtmarkt. Daardoor was de WA-premie van autoverzekeringen lange tijd niet kostendekkend. Al in 2016 sprak toezichthouder De Nederlandse Bank (DNB) verzekeraars hierop aan. Sindsdien zijn de premies weliswaar omhoog gegaan, maar in 2020 was DNB nog steeds niet tevreden. Ook dat verhoogt de kans op hogere premies.

Alternatieven

Door die premiestijgingen kan het interessant zijn om uw lopende autoverzekering weer eens door ons te laten vergelijken. De ene verzekeraar verhoogt de premie namelijk meer dan de andere. Verder kunt u overwegen om uw autoverzekering aan te passen. Bijvoorbeeld als u nu een allriskverzekering heeft en uw auto ouder is dan zes of zeven jaar.

We helpen u graag door alternatieven voor u op een rij te zetten. Daarbij kijken we niet alleen naar de premie, maar ook naar de voorwaarden. Besluit u om over te stappen? Dan regelen wij alles zodat u geen rompslomp heeft. Neem gerust even contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag