Zorgverzekeraars mogen extra corona-kosten onderling verdelen

Zorgverzekeraars mogen dit jaar de extra kosten van de corona-aanpak onderling verdelen. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekend gemaakt. Zonder deze verdeling bestaat het risico dat de continuïteit van de zorg in gevaar komt. 

Artsen en verpleegkundigen die zorg dragen voor patiënten op de IC
Nieuws
Datum: 05-11-2020

De zorgverzekeraars hebben in het voorjaar al direct financiële steun gegarandeerd aan zorgaanbieders zoals ziekenhuizen. Daarbij hebben ze ook afspraken gemaakt over het vergoeden van extra kosten voor onder meer speciale afdelingen voor corona-zorg en het verhogen van de IC-capaciteit.

Zorgplicht 

Dit was nodig om te garanderen dat patiënten tijdens en na de crisis de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben. Zorgverzekeraars zijn dit wettelijk verplicht. Maar hoe hoog die extra kosten zouden zijn, was toen nog niet bekend. 

Verdeling 

Ook kon niemand op dat moment voorspellen of de ene zorgverzekeraar hierdoor misschien harder geraakt zou worden dan de andere. Mede daardoor zijn er indertijd nog geen afspraken gemaakt over de verdeling van de extra kosten. Inmiddels blijkt dat sommige zorgverzekeraars relatief veel duurder uit zijn dan andere.

Concurrentieregels 

Onder normale omstandigheden mogen verzekeraars geen afspraken maken over de verdeling van kosten. Dat is namelijk in strijd met de concurrentieregels. Maar gezien de uitzonderlijke situatie maakt de ACM hierop dit jaar een uitzondering. De toezichthouder vindt dat een afspraak over onderlinge verrekening voor dit jaar noodzakelijk is om de kwaliteit van de zorg ook in de toekomst niet in gevaar te brengen.

Meer informatie 

Heeft u vragen over dit bericht of over uw huidige of nieuwe zorgverzekering? Neem dan gerust even contact met ons op. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.