WOZ-waarde in 2022 flink omhoog

De WOZ-waarde van huizen is dit jaar een flink stuk hoger dan in 2021. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bedraagt de stijging over de brede linie 8,6%. Daarmee is de gemiddelde WOZ-waarde van een Nederlandse woning omhoog gegaan naar € 315.000.

Man berekent kosten van een huis
Nieuws
Datum: 09-09-2022

Om de WOZ-waarde te bepalen, vergelijkt de gemeente uw woning met andere huizen bij u in de buurt. Meestal gebeurt dat op basis van de verkoopprijs van vergelijkbare huizen die in het verleden van eigenaar zijn gewisseld. De WOZ volgt die prijsontwikkeling met een jaar vertraging. Woningen worden namelijk getaxeerd op basis van hun waarde op 1 januari van het jaar ervoor.

Belasting

De WOZ-waarde is het uitgangspunt voor sommige belastingen en heffingen die bewoners en eigenaren moet betalen. Als bewoner gaat het om gemeentelijke belastingen en waterschap heffing. Eigenaren moeten ook onroerendezaakbelasting betalen.

Eigenwoningforfait en hypotheekrente

De WOZ-waarde bepaalt daarnaast het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. In de praktijk leidt een hogere waarde tot minder hypotheekrenteaftrek. Maar het kan ook een positief effect hebben. Als uw huis meer waard is geworden, loopt de hypotheekverstrekker minder risico. Daardoor valt uw hypotheek misschien in een lagere risicoklasse, waardoor u minder hypotheekrente-opslag hoeft te betalen.

Stijging verschilt per gemeente

Het percentage van 8,6% zegt overigens weinig. Zo bedroeg de stijging in Noardeast-Fryslân dit jaar maar liefst 19,5%. Toch is de gemiddelde WOZ-waarde van een huis daar nu ‘slechts’ € 173.000. Dat is maar een fractie meer dan in Pekela, waar de waarde met € 167.000 het laagste is. De ‘duurste’ gemeente is Bloemendaal (€ 828.000).

Meer informatie

Heeft u een vraag over dit artikel of vraagt u zich af of u misschien in aanmerking komt voor korting op uw hypotheek? Neem dan gerust even contact met ons op. We helpen u graag.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag