Meer spaarrekeningen met negatieve rente in 2021?

Het gemiddelde rentepercentage op gewone spaarrekeningen is eind vorig jaar verder gedaald tot slechts 0,07%. In vergelijking met januari 2020 is dat bijna 30% minder.  

Verlagen spaarrente
Nieuws
Datum: 01-02-2021

Met gewone spaarrekeningen bedoelen we de zogenoemde ‘dagelijks opvraagbare spaarrekeningen’ (DOS). Dit zijn spaarrekeningen waarvan u uw geld direct kunt overschrijven zonder een boete te betalen.  

Zelden hoger dan 0,10% 

In december 2020 waren er nog slechts tien DOS waar de rente hoger was dan 0,10%. Bij zeven kreeg u al helemaal geen rente meer uitgekeerd over uw spaargeld. Dat blijkt uit een inventarisatie van onafhankelijk onderzoeksbureau MoneyView. 

Spaardeposito’s 

Bij sommige spaardeposito – spaarrekeningen waarop uw geld voor kortere of langere tijd vaststaat – zijn vorig jaar wel renteverhogingen geweest. Het ging daarbij vooral om spaarproducten met kortere looptijden en bij deposito’s die via spaarplatformen worden aangeboden. 

Negatieve rente 

Het aantal DOS waarvoor u boven een bepaald spaarbedrag moet betalen, is in 2020 verder toegenomen. Dat zijn er inmiddels elf. Het saldo waarover deze negatieve rente wordt gerekend, varieert van € 100.000,- tot € 1 miljoen, aldus het onderzoek. 

Taboe doorbroken 

Het taboe op negatieve spaarrente is dus duidelijk doorbroken. Daarom verwacht MoneyView dat meer banken dit jaar negatieve spaarrente zullen introduceren. Uiteraard houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen. 

Wij helpen u graag 

Heeft u veel spaargeld en wilt u liever geen negatieve rente betalen? Neem dan even contact met ons op. Wij helpen u graag om eventuele alternatieven voor u op een rij te zetten. 

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.