Hypotheekrente blijft doorstijgen

Waar er in het recente verleden maar geen einde leek te komen aan de daling van de hypotheekrente, lijkt nu het omgekeerde het geval. Ook afgelopen week is die bij veel aanbieders weer omhoog gegaan.

Stijgende stapeltjes munten met een rentepercentage erboven met aan het einde van de stapeltjes een afbeelding van een huis
Nieuws
Datum: 02-11-2022

Die stijging bedroeg gemiddeld zo’n 0,15%. Daarmee zit de gemiddelde hypotheekrente met een vaste periode van 10 jaar inmiddels weer op het niveau van 2013, Ongeveer de helft van de hypotheken die nu worden afgesloten, heeft die rentevaste periode.

Flinke verschillen

De gemiddelden zeggen echter niet alles. Uit een analyse van Business Insider blijkt dat er flinke verschillen zijn tussen de aanbieders van hypotheken. Met rentepercentages tussen de 4% en de 5% betekent een verschil van 1 procentpunt zomaar een verschil in rentelasten van zo’n 20%! Dat geldt zowel voor hypotheken met als zonder Nationale Hypotheekgarantie (NHG).

Aflossingsvrij

Voor aflossingsvrije hypotheken zonder NHG is dat percentage zelfs nog hoger. Bij die hypotheken is het verschil tussen de goedkoopste en duurste aanbieder ruim 1,2%. Daarmee is er wel weer wat te kiezen.

Voorwaarden

Een lagere hypotheekrente is fijn voor uw maandlasten, maar misschien gelden er in dat geval wel andere voorwaarden. Bijvoorbeeld als u wilt aflossen of uw hypotheek wilt meenemen als u verhuist. Staar u dus niet blind op alleen het rente percentage.

Advies

Wat altijd al gold, geldt nu zeker: laat u goed adviseren voordat u een hypotheek afsluit. Kijk niet alleen naar de kosten nu, maar weeg alle voor- en nadelen goed af. Als specialist op het gebied van hypotheken zetten we de zaken graag voor u op een rij.

Vrijblijvende afspraak

Wilt u weten hoe we u verder kunnen helpen? Heeft u vragen over een nieuwe of lopende hypotheek? Maak dan gerust eens een vrijblijvende afspraak.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag