Effect hoge hypotheekrente pas op termijn goed zichtbaar

De veel hogere hypotheekrente heeft nog geen gelijklopend effect op de woningprijs of het aantal huizen dat in de afgelopen maanden is verkocht. Dat schrijft het Kadaster in het meest recente kwartaalbericht. De verwachting is dat dit wellicht in het lopende kwartaal wel zichtbaar wordt.

Houten blokjes met een pijl omhoog en rentepercentage
Nieuws
Datum: 24-08-2022

Hoewel de hypotheekrente flink hoger is, worden huizen nog altijd duurder. Momenteel kost de gemiddelde woning € 429.000, aldus het Kadaster. De prijzen stijgen minder hard, maar liggen toch 17% hoger dan een jaar geleden.

Aantal verkochte huizen

Opvallend is ook het aantal verkochte woningen in april, mei en juni. Want hoewel dat er minder zijn dan in dezelfde periode een jaar eerder, zijn het er juist meer dan in het eerste kwartaal van 2022. Terwijl de hypotheekrente in die periode juist steeg.

Langere termijn

Het Kadaster denkt wel dat het effect van de hoge rente op langere termijn zichtbaar wordt. Dat komt onder andere doordat mensen minder kunnen lenen. De verwachting is dat de huizenprijzen hierdoor zullen stabiliseren.

Inflatie

Naast de hoge hypotheekrente speelt ook de inflatie een rol. Als huizen steeds duurder zijn en geld minder waard wordt, kunnen steeds minder mensen een woning kopen. Daardoor neemt het aantal verkopen af, wat weer effect heeft op de prijzen.

Meer informatie

Heeft u een vraag over dit bericht of wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn op de woningmarkt? Als specialist op het gebied van woningfinanciering helpen we u graag verder. Neem gerust even contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag