Daling huizenprijs zet door

Hoewel er geen sprake is van een extreme daling, worden de huizenprijzen gestaag lager. In september met gemiddeld 0,7% ten opzichte van de maand ervoor.  In augustus was dat percentage nog 0,1%.

Afbeelding van een huis met een rode pijl naar beneden
Nieuws
Datum: 07-11-2022

Het einde van de prijsdaling lijkt voorlopig niet in zicht. Onlangs heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de belangrijkste rentetarieven namelijk opnieuw met 0,75% verhoogd. Daardoor zal op termijn ook de hypotheekrente verder omhoog gaan.

Afkoeling is welkom

De stijging van de hypotheekrente is volgens president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) de belangrijkste reden van de afkoeling van de woningmarkt. Die is volgens hem zeer welkom, omdat de prijzen in de afgelopen jaren extreem zijn gestegen.

Geen belegging

Volgens Knot hoeven (aspirant) huizenkopers zich ook niet te laten afschrikken door de prijsdaling. Allereerst omdat je een koophuis niet moet zien als een belegging, maar als een plek om te wonen. Verder worden veel huizen ook nu boven de vraagprijs verkocht en is er nog altijd een groot tekort aan woningen.

Bouwvrijstelling

De overheid heeft weliswaar ambitieuze plannen om dat laatste snel op te lossen, maar of dat lukt is maar de vraag. Zeker nu de Raad van State een streep heeft gehaald door de bouwvrijstelling. Daardoor moet nu vooraf worden bekeken hoeveel stikstof er bij een bouwproject vrijkomt en wat de gevolgen zijn. Die berekeningen kosten veel tijd en zullen dus leiden tot vertraging. Verder is er een tekort aan specialisten die dergelijke rapporten kunnen maken.

Financieringsruimte

De meeste mensen die een huis willen kopen, zijn daardoor aangewezen op bestaande bouw, die nog altijd relatief duur is. En omdat de hoogte van de hypotheekruimte effect heeft op de maximale hypotheek, krimpt de financieringsruimte juist. Toch is er vaak meer mogelijk dan u denkt. Zeker als u spaargeld heeft of overwaarde op uw huidige woning.

Meer weten

Wilt u daar meer over weten of heeft u andere vragen over een nieuwe of lopende hypotheek? Neem dan even contact met ons op. Als specialist op het gebied van hypotheken helpen we u graag.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag